Din mintea mea creaţă

 • Powered by BannerFans.com

 • zelist

 • Reclame

Americanisme

Posted by Alexandra Ene pe februarie 4, 2010

O gramada de persoane se plang, in ultima vreme, de faptul ca in limba romana au intrat in limbajul uzual o sumedenie de cuvinte si expresii din limba engleza. Ca limba noastra este modificata permanent si ca vom ajunge sa nu mai existe limba romana asa cum o stim azi.

Perfect adevarat. Asta e cursul natural al lucrurilor. Limba romana folosita azi e mult diferita de cea de acum, sa zicem, 200 ani, nu-i asa? Nu e normal sa se imbogateasca in permanenta cu neologisme? Nu asta face o limba sa devina mai practica, mai usoara? Nu avem oare sute de cuvinte imprumutate din alte limbi?

Sunt de acord ca limba noastra trebuie folosita corect, nu ii inteleg pe cei care nu stiu sa scrie si sa vorbeasca corect in limba lor nativa, insa cred ca a te opune progresului natural si firesc este o exagerare.

Reclame

3 răspunsuri to “Americanisme”

 1. Freyja said

  sunt de acord cu tine. dacă ne-am fi opus schimbărilor, în loc de batistă am fi avut nas-suflău, în loc de cravată – gât-legău. vă place cum sună? mie nu. şi desigur, trebuie vorbită corect limba română!

 2. laiurita said

  Asta e viața. Mulți nu știu diferența dintre folosirea corectă a unei limbi și folosirea corectă a acesteia – care, după cum spuneai, duce inevitabil la progres. Eu chiar am învățat că limba este un organism viu, așa că nu înțeleg cum de unii vor să o omoare, metaforic vorbind.
  Cei care își fac grijă că „dispare” limba română ar trebui să se gândească mai bine. Eventual, să se uite și la alte limbi, cum ar fi chiar engleza…
  Desigur, nici mie nu-mi place faptul că anumite greșeli de scriere și vorbire au devenit acum normă pentru că prea mulți greșesc în mod frecvent, însă nimeni nu e perfect… Putem doar să ne străduim cât mai mult să ne menținem pe linia de plutire (sau, de preferat, deasupra ei).

 3. alexxx said

  Nu îmbogăţeşti limba cu neologisme când spui jumatate de propoziţie în română şi jumatate în engleză, cum fac din ce în ce mai multe persoane în ziua de azi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: